25. 02. 2014

Povišena telesna temperatura

Šta raditi?

Povišena telesna temperatura kod dece najčešće nije razlog za uzbunu, ali je uzrok velike zabrinutosti roditelja. U prilog tome govore podaci da više od trećine dece koja se javi lekaru dolazi zbog povišene temperature.

Temperatura je fiziološki mehanizam koji uglavnom ima povoljne efektte u borbi protiv infekcije. Ne treba se plašiti da će da ugrozi dotada zdravo dete. Temperatura se javlja kada naš interni termostat, koji se nalazi u delu mozga zvanom hipotalamus, podiže temperaturu iznad normalne (obično je to 37 °C). Treba napomenuti da se temperatura i u normalnim okolnostima menja u toku dana, raste u večernjim časovima, a i zavisi od aktivnosti deteta.

Najčešći uzroci povišene temperature su - infekcija, vakcinacija, ali i pretopljavanje deteta. Nicanje zuba moze da uzrokuje blagi porast temperature, ali ne preko 37.8 °C.

Poslednjih godina su se stavovi o davanju antipiretika (lekova za snižavanje temperature) promenili. Uglavnom se savetuje da se roditelji rukovode opštim stanjem deteta i da leče dete, a ne temperaturu. Deci čija je temperatura niža od 38.5 °C svakako ne treba davati lekove ukoliko se normalno ponašaju.

Izuzetak su odojčad mlađa od 3 meseca, njih ukoliko imaju temperaturu 38 °C i više treba odmah odvesti kod lekara.

Decu uzrasta od 3 meseca od 3 godine, treba lečiti u konsultaciji sa vašim pedijatrom.

Za stariju decu obratite pažnju na njihovu aktivnost i ponašanje i procenite da li treba da ih vodite kod lekara. Bolest najčešće nije ozbiljna ako se dete igra, jede i pije, svesno je, osmehuje vam se i ima normalnu boju kože. Bitno je da li se dete uobičajeno ponaša kada mu temperatura padne, jer su i deca kao i svi mi nervozna kada imaju povišenu temperaturu. Takođe ne treba da se brinete ako dete ima temperaturu, a slabije jede. Važno je da dete uzima adekvatne količine tečnosti i da mokri. Ponekad deca sa povišenom temperaturom brže dišu, a srce im brže kuca. Dete treba da odvedete lekaru ukoliko otežano diše ili ubrzano diše i nakon pada temperature.

Dete takođe terba da povedete kod pedijatra:

- Ako uz povišenu temperaturu ima ponavljane prolive ili povraćanja.
- Ima neki hroničnu bolest
- Ako ima neke specifične tegobe - bolove u grlu, ušima ili tegobe pri mokrenju

Hitno treba da se javite lekaru ako:

 

- Dete stalno plače i izuzetno je razdražljivo
- Ne može da hoda i letargično je
- Pprimetite ospu ili modrice kojih pre nije bilo
- Ima plavo prebojene usne, jezik ili nokte
- Ima ispupčenu fontalenu ili ukočen vrat
- Se žali na jaku glavobolju ili bol u trbuhu
- Dobije konvulzije

 

Snižavanje temperature:

Deca treba da budu lagano obučena i da uzimaju što više tečnosti

Lekovi: Paracetamol u dozi od 10-15mg/kg, na 4-6 sati, ili Brufen 10mg/kg na 6 sati.

Nikad se ne preporučuje davanje Aspirina deci.

Ne preporučuje se snižavanje temperature alkoholnim frikcijama, već eventualno kvašenje sunđerom potopljenim u mlaku vodu.

Tuširanje samo trenutno snižava temperaturu, ali ukoliko to smiruje vaše dete možete ga istuširati mlakom vodom.


Povišena telesna temperatura je sastavni deo detinjstva i najveći dece broj se potpuno oporavi za nekoliko dana. Kod starije odojčadi i dece je njihovo opšte stanje važnije nego visina temperature. Bez obzira koliko je temperatura povišena, ne brinite za trajna oštećenja, pregrevanja mozga mogu nastati pri temperaturi većoj od 42 °C. Febrilne konvulzije se javljaju samo kod 5% dece uzrasta od 6 meseci do 5 godina i obično postoji podatak da su se javljale i kod ostalih članova porodice.

Ukoliko ste ipak zabrinuti, pozovite svog pedijatra za savet. Ako niste u mogućnosti da ga kontaktirate, dajte detetu kod kuće antipiretik u preporučenoj dozi i ukoliko je dobrog opšteg stanja, sačekajte jutro da ga povedete na pregled.